Момината сълза (лат. Convallaria majalis) е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално

...
Момината сълза (лат. Convallaria majalis) е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално
Коментари Харесай

Това нежно цвете има и лечебни свойства, свързани със сърдечно-съдовата система

Момината сълза (лат. Convallaria majalis) е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално коренище. Цветоносното стъбълце е 15-30 см високо, фино, неразклонено, безлистно. Листата са приосновни, нормално 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, 10-20 см дълги и 4-8 см необятни, към върха заострени. Цветовете ѝ са бели с кълбовидно звънчевиден околоцветник с 6 зъбчета. Цъфти от април до юни. 

Момината сълза пораства из светли широколистни гори и шубраци, в равнините и планините от 100 до 1400 м надморска височина, туктам из цялата страна, написа puls.bg. Отглежда се постоянно из градините като декоративно растение.

Действие и приложение . Съдържащите се в момината сълза гликозиди оказват особено изборно деяние върху сърцето - усилват сърдечните съкращения, забавят сърдечната активност, отстраняват неприятните чувства в региона на сърцето, възстановяват кръвообращението. Те успокояват нервната система, усилват диурезата. 

Момината сълза се ползва за лекуване на сърдечна недостатъчност (леки форми), сърдечни неврози, нарушавания на сърдечния темп и други Под въздействие на съдържащите се в растението гликозиди положението на болния се усъвършенства, отоците изчезват, диурезата се усилва, изчезват задухът и цианозата.

В националната медицина това деяние на момината сълза е било от дълго време познато и тя е намирала приложение при лекуване на водянка, сърдечен зной, епилепсия и други Важно е да се знае, че съдържащите се в момината сълза дейни субстанции имат висока токсичност и по тази причина използването на препарати от момина сълза би трябвало да става единствено под непоколебим лекарски надзор.

Начин на приложимост. Най-често се използва смес от момина сълза по 10-15 капки 3 пъти на ден наложително под контрола на доктор експерт!

Химичен състав. Цялото растение съдържа сърдечно настоящи гликозиди - в листата към 0,2-0,3%, а в цветовете до 0,5%. Установени са към 20 гликозида. Основният гликозид е конвалотоксин, който при хидролиза се разпада на агликона строфантидин и L рамноза. Изолирани са също по този начин и глико-зидите конвалатоксол, конвалозид, локундиозид и други В листата се съдържа стероидният сапонин конваларин, флавоноиди — производни на изорамнетина и кверцетина, хелидонова киселина. В цветовете се съдържа етерично масло с фарнезол. 

Дрога. За лечебни цели се употребяват стръковете (Herba Convallariae majaiis) и листата (Folia Convallariae majaiis) на растението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР